Ne Bu XCOM®: Chimera Squad?

XCOM Chimera Squad parti tabanlı, Top Down kamera açılı, sıra bazlı bir strateji oyunudur. 4 kişilik parti yöneterek polis gibi belli alanları bastığımız bir oyun. Xcom 2 ile grafik, oyun motoru olarak hiçbir farkı yoktur. XCOM 2'ye göre düşük bütçeli ve daha küçük bir oyundur. 

Yenilikler 

Normal Xcom oyunlarında karakterler olmaz siz karakter yaratır ve oynayış şeklinize bağlı olarak bir sınıfa atanır ve bundan sonra o karakterleri geliştirmeye çalışırsınız. Xcom 2de çok fazla karaktere hatta aynı sınıf bir çok karaktere sahip olabiliyorsunuz. Bunları istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz. Fakat Xcom Chimera Squad oyununda bir değişiklik yapmışlar ve hazır karakterleri oynuyoruz. Seslendirmeleri var konuşuyorlar, kendi aralarında iletişimleri var. Bir karakterin sınıfını değiştiremiyorsunuz. 11 tane karakter var ve hepsi birbirlerinden farklı yeteneklere sahip. Ve oynadıkça geliştirebildiğiniz yetenekleri var. Karakterlerin kendi aralarında konuşmaları Japon Rol Yapma oyunlarından aşina olduğumuz karakterin çizimlerinin konuşmasından oluşuyor. Beni hiç rahatsız etmedi alışık olduğum bir anlatım tarzı fakat gördüğüm kadarıyla çok fazla oyuncuyu rahatsız etmiş. 

Oyunun en büyük yeniliği Breaching özelliği olmuş. Chimera Squadda diğer XCOM oyunları gibi tüm dünya ile ilgilenmiyoruz. Belli bir şehrimiz var şehir bazı bölgelere ayrılmış ve biz bu şehrin güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Polis gibi bir şeyiz. Genelde düşmanların olduğu bölgeleri basıyoruz ve burada Breaching olayı devreye giriyor. Bir kaç tane giriş yolu, bu giriş yolları için gerekli ekipmanlar ve her girişin verdiği farklı avantajlar. Bence güzel bir özellik olmuş tam polis havasında oynayabilirsiniz. 

Evren olarak uzaylı, yılan diğer tüm ırklar beraber yaşadığı bir toplum oluşmuş oyunda.

Bug 

XCOM 2'yi oynayalı bir veya iki sene oldu fakat oynarken bugla çok karşılaştığımı hatırlamıyorum. Chimera Squadda bug var ve oyunun sonlarına doğru gittikçe artıyor. Oyunu bozacak veya save geri döndürtecek bug 1 kez oldu. Bunun dışında da çok büyük olmasada oyunda bug var.

Oyunda Karakter Yaratamamak 

XCOM 2'nin en sevdiğim özelliklerinden birisi buydu benim. Tamamen benim oluşturduğum karakterlerle bir maceraya çıkıyordum. Bu oyunda hazır karakterlerle oynuyoruz. Çok özel karakterler yok bence. Ama vasat seviyede de yazılmamışlar. Tabiki sınırsız karakteriniz olmadığı için karakterler düşünce ölmüyorlar. Durumunu bir aksiyon harcayarak stabilize edebiliyorsunuz. Yara alıyor ve üssünüzde onu iyileştirene kadar her savaşta maksimum canı azalıyor. 

Bosslar ve Oyun Zorluğu

Ben XCOM 2 oynarken çok zorlandığım kısımların olduğunu hatırlıyorum. Fakat Chimera Squadda oyun bence daha basit olmuş. Zor modda bitirdim fakat XCOM 2 deki gibi çok güçlü bosslar yoktu. XCOM 2de sürekli her tur oynayan çok sinir bozucu bosslar vardı. Bu oyun daha basit olmuş.

Düşman çeşitliliği yeterli bence XCOM 2 den tanıdığımız bazı düşmanlarda bu oyunda var. Eğer oyunun dünya üzerinde değilde bir şehirde geçmesi size oyunun küçük bir oyun olduğunu hissettiriyorsa pek korkmayın çünkü bence XCOM 2den harita olarak pek farkı yok. İkisinde de belli noktalarda görevler yapıyoruz ve bu görevlerin yeri ne kadar değişse de iç kısmı genelde iki oyunda da aynı oluyor. 

Chimera Squad oyununda da bir isyan bastırma olayı var. XCOM 2de uzaylılar projeleri ilerliyordu ve ana görevlere çok uğraşmazsanız oyunu kaybedebiliyordunuz. Benzer durum söz konusu isyan çok olur ve hiç ana görevlere bakmazsanız oyunu kaybederseniz.

Son Olarak Söylemek İstediklerim

Oyun süre olarak kısa 3 tane grubu teker teker avlıyorsunuz sonra 2 tane uzun süren görevle oyun bitiyor. Bence bu seviye düşük bütçeli bir oyun için süre iyi olmuş. Fakat XCOM 2 yan görevleri bu oyundan daha uzun sürüyordur.  XCOM 2 kadar çeşitli ve uzun bir oyun değil fakat XCOM 2 mantığını seviyorsanız 25-30 saat sürecek kısa bir oyun olduğu için size kesinlikle öneriyorum. XCOM 2 den bahsetmişken oyunu genelde XCOM 2 War of the Chosen versiyonu ile karşılaştırdığımı belirtmek isterim.

Yorumlar