Ne Bu Persona 5 Royal?

2016 da çıkan Persona 5 oyununun bir üst sürümü diyebiliriz. Yeni karakterler, personalar, Third Semester, ve yeni ilişkiler ile dahada genişletilmiş sürümü.

Persona 5 Royal sıra tabanlı, parti yönettiğiniz, bir karakterin 1 yılını oynadığınız bir oyundur. Günler belli bölümlere ayrılmış okuldan sonra, akşam gibi ve böyle 1 yılı neredeyse tamamını oynuyorsunuz.

Önceki Persona Oyunlarını Oynamaya Gerek Var mı?



Son 3 Persona oyunu bir öğrencinin bir yılını işliyor ve hikayelerin hiçbir alakası yok. Yani önceki oyunları oynamanıza gerek yok. 

PC Versiyonu Nasıl? 

İlk çıktığında PS4de oynamıştım ve pcye geldiği ilk günde aldım. Pcde bazı yerleri pek optimize edememişler. İyi bilgisayarım olmasına rağmen bazen 40lara düştüğünü gördüm ve pek anlam veremedim. 

Royal Eklentileri

Oyunu başladığınızda Royale özel bazı karakterlerle karşılaşacaksınız. Spoiler vermeden söyleyeceğim Dr. Maruki ile ilişkinizi belli bir tarihten önce 9 veya 10lvl yaparsanız oyunun Third Semester dediğimiz ana oyunda olmayan Dungeon, yeni ilişkiler ve True ending açılacaktır. Kesinlikle bunu oyunda yapmayı unutmayın. 



Dungeonlar

Persona 3 veya Persona 4 Golden oynadıysanız Dungeonları keşfetmesinin çok zevkli olmadığını farketmişsinizdir. Çıktıkları yıllardan ötürü Dungeon kısımları çok vasat kalıyor günümüzde fakat Persona 5 Royalde gerçekten başarılı yapılmış hem içinde gezmesi olsun hem bulmacaları olsun keşfederken sıkmayan dungeonlar.

Mementos dediğimiz bir dungeon bulunuyor bu oyunda. Eski Personalarda yan görevleri normal ana hikayedeki dungeonda 3. katta şunu kes tarzı oluyordu fakat bu oyunda yan görevler için bir dungeon yapılmış ve tam olarak hatırlamasamda 50 60 kat falan bulunuyor. Burada hem para hemde exp farm yapabiliyorsunuz. fakat dungeon her girdiğiniz katta random oluşuyor ve bence bir yerden sonra içinde gezmesi çok zevkli değil.



%100 Başarım 

%100 başarım yapması bence Persona 4 Goldendan kolay fakat daha uzun sürüyor çünkü oyun genel olarak uzun belli şeyleri kaçırmadan takip ederek oynarsanız full başarım kesinlikle yapabilirsiniz.

Çeşitlilik 

Oyunda 21 tane Confidants yani ilişkinizi geliştirebildiğiniz insan, 259 tane Persona bulunuyor. 

Persona ne? 

Persona genel olarak Jojo animesindeki Stand diyebiliriz her persona tarot kartlarında bir karta karşılık geliyor jojo gibi ve insanın ruhunu yansıtıyor. Ünlü psikiyatr Carl Jung'un Persona teorisinden ilham almaktadır.



Son olarak eklemek istediklerim? 

%100 bitirmeyi tek bir oynayışta yapabiliyorsunuz ve 100 saatten biraz üstü sürüyor.

Kesinlikle önerdiğim oyunlardan biridir biraz uzun soluklu ama alıştığınızda kesinlikle seveceğinizi düşündüğüm bir oyundur.

Yorumlar